Zelf een zoutoplossing maken.

Bijna iedereen heeft er wel van gehoord.... piercings maak je schoon met een zoutoplossing! Waarom heeft iedereen het altijd over een zoutoplossing? Om te beginnen is het makkelijk te maken en kost het zeer weinig. En JA, het kan zeker helpen jou piercing te laten genezen. Echter… een zoutoplossing is GEEN (medische) desinfectiemiddel, wondgeneesmiddel of medicijn.

Soorten zout en de heilzame werking ervan:

Een zoutbadje is goed voor wonden omdat zout helpt om infecties te bestrijden. Zowel dieren als mensen hebben vlak onder de huid een zoutopslag. Eigenlijk kunnen we dit beter een mineraal opslag noemen. Als we zweten of huilen dan zien of proeven we de mineralen die we uitscheiden. We noemen de mineralen tijdens dit verhaal voor het gemak: zout.

Zodra een huid beschadigd, geïnfecteerd of ontstoken is ontstaan er klontjes in het huid eigen zout en word de aanmaak van macrofagen geactiveerd. Macrofagen zijn witte bloedlichaampjes die bacteriën en micro-organisme omringen, vernietigen en infecties bestrijden. Ze absorberen vreemde stoffen en verwijderen oude of beschadigde cellen. Een nuttig “dingetje” dus die macrofaag! Als we spreken van een fysiologische zoutoplossing dan word de verhouding water / zout zo vermengd dat deze overeen komt met de huid / lichaamseigen zout samenstelling. Het bekendste fysiologische zout is de vloeistof die we toegediend krijgen via een infuus als we in het ziekenhuis terecht komen en het lichaam extra zout kan gebruiken. Wanneer je zout oplost in water en met de wond in aanraking laat komen komt er een extra zout vrij in de wond wat de aanmaak van de macrofagen nog verder bevordert.

Zout is pas heilzaam als je het op de juiste manier inzet. Nog veel belangrijker is: welk zout gebruik je! Zout dat weinig natrium en veel mineralen bevat is het beste. Keltisch zout en Himalaya zout zijn de bekendste maar het allerbeste is “fleur de sel”

Fleur de sel uit de Guérande is een zeldzaam product. Het word handmatig gewonnen. Het gaat bij het winnen om het flinterdunne bovenste zoutlaagje van Keltische zout. Na interactie van het Atlantische zeewater met de kleibodem in de zoutmoerassen word het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90%. Dit maakt Keltische zeezout (fleur de sel) één van het meest natriumarme zeezout ter wereld.

Piercings kun je het beste schoonmaken / verzorgen met Keltisch zeezout, Himalayazout of Fleur de sel. Let op: er zit VEEL verschil in de kwaliteiten die er te koop zijn! Ga voor het meest zuivere (eerlijke) zout! Dit kun je het beste kopen bij een goede natuurvoeding winkel of gewoon bij ons. Wij hebben het beste zout voor jou op voorraad.

Wanneer en hoe gebruik je het:

Je mag je piercing altijd schoonmaken met een zoutoplossing! Als je bij ons je piercing laat zetten krijg je een nazorgspray van Prontolind mee. Je hoeft dus geen zoutoplossing te gebruiken. Wij adviseren pas een zoutoplossing als je problemen ondervind tijdens of na de genezingsperiode. We adviseren een zoutoplossing wanneer er bultjes bij kraakbeen piercings ontstaan of bij piercings die om wat voor rede dan ook onrustig blijven. Omdat kraakbeen niet doorbloed is heeft je lichaam meer moeite deze piercings te laten genezen. Deze piercings mag, en kun je meteen, na het zetten schoon gaan maken met een zoutoplossing. Maak een milde dus fysiologische oplossing en gebruik je Prontolind volgens de instructie die je van ons mee hebt gekregen.

Als je Fysiologische zou gebruikt hoef je niet na te doen met water. Anders ALTIJD nadoen met water!

Verhouding Fysiologisch zout:

• Kook één liter water en laat dit een klein beetje afkoelen. Daarna één afgestreken KLEINE theelepel (dus geen dessert lepeltje) zout toevoegen. Verhouding is 9 gram zout op één liter water

Verhouding sterke variant:

• Kook één liter water en laat dit een klein beetje afkoelen. Daarna 1,5 afgestreken theelepel zout toevoegen. verhouding is 15 gram zout op één liter water.

• Bewaar de zoutoplossing in een SCHOON potje dat afgesloten kan worden. Na een week maak je een nieuwe oplossing. * Omdat één liter best veel is kun je ook de helft weggooien of de verhouding aanpassen voor een halve liter.

Hoe ga je het gebruiken:

Je kunt de oplossing gebruiken door een beker of glas met de zoutoplossing tegen je piercing aan te houden. Als je dit doet gaat de voorkeur uit naar een warme zoutoplossing! Dit werkt erg goed bij een tepelpiercing of navelpiercing. Als je een piercing in bv je oor wilt reinigen, gebruik dan wattenstaafjes gedrenkt in je zoutoplossing. Als je je piercing wilt weken neem je een gaasje of watten. Maak deze nat met de zoutoplossing en hou dit gaasje of watje een poosje tegen je piercing aan. Maak daarna weer een wattenstaafje nat met de zoutoplossing en poets je staafje en balletjes goed glad/schoon. Ga niet 2 x met hetzelfde wattenstaafje in de zoutoplossing! Als alles goed schoon/glad is maak je je staafje nog een keer goed nat met de oplossing en schuif je je staafje voorzichtig heen en weer. Dit kun je een aantal keren herhalen tot de piercing schoon/glad is. Als je piercing ontstoken is en je het idee hebt dat er pus in zit rol/druk je dat er VOORZICHTIG uit. Ga niet knijpen! SPOEL ( bij niet Fysiologische) ALTIJD na met kraanwater en laat je piercing drogen. Daarna gebruik je je Prontolind of Octenisept voor het antiseptische spectrum.

Bij een geïrriteerder piercing of kraakbeenbultjes bij je piercing adviseer ik om dit minimaal twee weken, drie keer per dag te herhalen! Maak bij irritatie of bultjes een sterke oplossing en wees consequent! De bultjes zijn na 2 weken waarschijnlijk niet weg maar moeten al wel minder worden of in ieder geval niet erger!

Heb je net een kraakbeen piercing laten zetten en wil je deze extra ondersteunen door hem met een zoutoplossing schoon te maken gebruik dan altijd een fysiologische oplossing.

Een zoutoplossing is geen wondermiddel maar kan ZEKER helpen! Een zoutoplossing is een ideale, milde methode om je piercing schoon te maken en kan de genezing zeker ondersteunen. Je kunt deze oplossing ook goed mengen met een paar druppels Tea tree of Fix olie. Let hierbij wel op dat je zuivere olie gebruikt. Veel winkels verkopen chemische tea tree! Wij verkopen Tea tree olie en Fix olie. Beide kunnen goed helpen tegen bultjes maar zijn ook ERG lekker om als reinigingsmiddel te gebruiken. Gebruik NOOIT olie op piercings die net gezet zijn! Wacht hier min. twee maanden mee en vraag bij twijfel om advies.

TIP: Maak bij irritatie je piercing 2 a 3 keer per dag schoon met een zoutoplossing. Veel mensen zijn geneigd te stoppen met het zoutbad omdat ze het teveel gedoe vinden. Afhankelijk van je piercing kan het inderdaad soms wat onhandig zijn. Hou toch even vol want een zoutbad kan grote invloed uitoefenen. De effecten zijn vaak later merkbaar, wees je daar bewust van.

Geen zin om zelf een oplossing te maken of ga je voor het beste? Dan kun je overwegen om de H2Ocean spray te kopen.

Deze power zoutoplossing bevat 82 elementen en mineralen met als toevoeging Lysozymen. Lysozymen zijn enzymen die de wand van een bacterie aanvallen. Zeer makkelijk in gebruik, steriel en langdurig in te zetten zonder contra-indicatie. Verkrijgbaar in twee maten.

Klik HIER voor (H2ocean) nazorg produkten.